Kamishibai Verteltheater

(spreek uit: kami-shie-bai) is een traditionele Japanse vertelvorm. 'Kami' betekent 'papier' en 'shibai' betekent'drama', papieren drama dus. Het gaat om een klein verteltheater waarin grote tekeningen passen. Elke tekening geeft een scène weer uit het verhaal. De verteller wisselt steeds de tekeningen , en vertelt intussen het verhaal dat achteraan op de tekeningen te lezen staat. Het kamishibai-theater kan op een tafel geplaatst worden.

In Japan was dit verteltheater een geweldig succes van de jaren '20 tot '50.

De Kamishibai verteller verdiende de kost met het verkopen van snoep. Hij trok met zijn houten theatertje, achter op zijn fiets, de aandacht van de kinderen en hun ouders door met een Hyoshigi te klepperen. 
Dit instrument werd in de traditionele theaters ook gebruikt om het begin van een voorstelling aan te kondigen. 
Kinderen die al snoep gekocht hadden kregen de beste plaatsen bij de voorstelling.
Zo trok hij van dorp naar dorp. Zijn verhalen hadden altijd een soort 'cliffhanger', een spannende afloop, waar iedereen benieuwd naar was, waardoor hij de volgende keer weer op groepen kinderen kon rekenen.

                                                                      

Het Kamishibai theater heeft vele voordelen voor de ontwikkeling van een kind, denk hierbij eens aan;

  • Woordbegrip
  • Woordenschat
  • Interactie
  • Inleving
  • Sociale vaardigheden
  • Concentratie etc.

 

De verteller kan de woordkeuze aanpassen aan het niveau van het kind, ingaan op reacties van het kind en gebruik maken van gebaren en mimiek.

Kinderen met een taalachterstand kunnen juist geprikkeld en gestimuleerd worden door de beelden waardoor de woordenschat vergroot kan worden.

Om de verhalen tot leven te roepen en interactie met de kinderen te vergroten kun je ook attributen gebruiken zoals bijvoorbeeld instrumenten en liedjes maar ook handpoppen en voorwerpen uit het boek. Ook vragen stellen aan de kinderen en het spelen met het verschuiven van de platen [ snel / langzaam / Stilhouden en laten raden ] stimuleert de kinderen en vergroot het plezier aan het lezen van het prentenboek!

Elk prentenboek kan je gebruiken om het theater ook daadwerkelijk theater te laten zijn, hier ziet u voorbeelden van hoe het theater gebruikt kan worden.  

                        

 

Wij wensen u veel  lees / theater plezier!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2015 - 2022 ChroniKa | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel