Tips: Interactief Lezen
- Weet wat/jullie gaan lezen!
Als ouder eerst het boek zelf lezen zodat je weet waar het over gaat, wat de problemen zijn wat er beurt en hoe het afloopt. Probeer van te voren te bedenken welke vragen u kunt stellen of wat er wellicht uitgelegd moet/kan worden.
- Maak een eigen voorlees ritueel.
Kies een fijne rustige plek uit om samen te lezen en op een geschikt moment op de dag. Met een pop of knuffel die lijkt op één van de hoofdpersonen in het verhaal kunt u het verhaal‘naspelen’. Als u dat regelmatig doet, ziet een kind steeds beter hoe verhalen 'in elkaar zitten'.
- Bekijk samen het boek en bespreek waar het over zou kunnen gaan.
Lees de titel van het boek voor en praat hier over, zo wordt uw kind geprikkeld en nieuwsgierig naar het verhaal.
- Laat het kind vertellen.
Laat het kind tijdens het verhaal vertellen over het verhaal, de personages of het gevoel wat het verhaal opwekt,het gaat erom dat uw kind praat,alle opmerkingen zijn goed!Een kind beleeft en ervaart het verhaal op zijn of haar eigen manier,gevoelens van de personages of het thema van het verhaal.Praat hier over zodat uw kind betrokken blijft bij het verhaal.
- Speel in op de reacties van uw kind
Actie geeft reactie, reageer op de vragen en opmerkingen die uw kind maakt. Kinderen hebben veel te vertellen. Het is leuker om mee te gaan met de verhalen van de kinderen dan strak vast te houden aan het boek.
- Besteed aandacht aan moeilijke woorden.
Leg eventueel moeilijke woorden uit of vraag wat het woord zou kunnen beteken. Bij een moeilijk woord kunt u een plaatje aanwijzen of voor doen wat het woord inhoud of een voorbeeld geven, op deze manier help u uw kind bij het aanleren van moeilijke woorden. Door zien zal uw kind beter onthouden wat het woord betekend.
- Breng het verhaal tot leven
Gebruik tijden het lezen stemmetjes voor de personages, maak geluiden van bijvoorbeeld lopen door grint,maak bewegingen of vraag uw kind om iets [voor] te doen. Een kind is vaak visueel ingesteld dus d.m.v stemetjes, bewegen en geluiden kan het kind zich beter inleven en zal over het algemeen daar enthousiaster van worden.
- Praat na over het verhaal / boek
Vraag uw kind het verhaal na te vertellen aan bijvoorbeeld een broertje of zusje. Door het verhaal door te vertellen moet uw kind logisch denken en zal er begrip het verhaal zijn.
- Herhaling; kinderen vinden het fijn om een verhaal vaker te horen /lezen
Iedere keer dat uw kind het verhaal hoort zal het iets nieuws leren of iets anders onthouden!
~~~
Tips: Lezen & voorlezen
Voorlezen:
vergroot de woordenschat.
Door met kinderen plaatjes te bekijken en te benoemen, leren ze hoe iets heet. Tijdens het voorlezen leren kinderen nieuwe woorden. Maar ook woord betekenis zal beter ontwikkelen.Bijdragen aan taalgevoel en taalbegrip.
Magie van woorden en letters, losse letters worden woorden, woorden worden zinnen, door lezen raken ze vetrouwd met taal.prikkelt de fantasie.
Kinderen leren zich een voorstelling te maken van dingen die ze in het echt nog nooit hebben gezien of meegemaakt.
oefent de luistervaardigheid en het concentratievermogen.
Goed luisteren naar een verhaal en weten waar het overgaat vraagt concentratie.stimuleert de sociaal-emotionele vaardigheden.
In hun jonge leventje krijgen kinderen te maken met veel nieuwe indrukken en situaties. Deze situaties kun je samen verwerken en bespreken door samen een boekje te lezen passend bij de situatie. Samen een boekje lezen over een herkenbaar onderwerp en daarover praten, kan je kind helpen bij de verwerking van indrukken en gevoelens. Wanneer je kind wordt voorgelezen leeft het mee met de figuren uit het boek. Spelenderwijs leert het zich in te leven in de leef- en ervaringswereld van een ander.
motiveert een kind om zelf te leren lezen.
Begrijpend lezen is de basis van bijna alle schoolvakken.Voorlezen: wanneer?
Vanaf 3 maanden oud
Al vanaf het moment dat een baby nieuwsgierig om zich heen kijkt en iets kan vasthouden kun je beginnen met 'voorlezen'. In een knuffel-, bad- of kartonboekje bekijk je samen met je baby de plaatjes, liefst van herkenbare onderwerpen uit de directe omgeving. Wijs de plaatjes aan en benoem ze.Peuters van 2 - 4 jaar
Peuters van twee en drie jaar vinden het al leuk om een kort verhaaltje te horen bij de plaatjes.
Vanaf drie en vier jaar mogen de verhaaltjes al wat moeilijker zijn. Prenten blijven een belangrijke rol spelen in het boek. Eenvoudige teksten met rijm en herhaling zijn een aanrader. Ze scheppen een bepaalde verwachting en helpen te voorspellen wat er komen gaat. Het kind wordt gestimuleerd om hardop 'mee te lezen', het roept (rijm)woorden en vult zinnen aan.Kleuters vanaf 5 jaar
Een kind van vijf jaar of ouder kan men langere verhalen gaan voorlezen. Interactie (samen praten over het verhaal) is van belang tijdens het voorlezen.Kinderen die zelf lezen
Wanneer een kind zelf begint te lezen, stop dan niet met voorlezen. Soms is een verhaal nog te moeilijk om zelf te lezen of te begrijpen. BovendienVoorlezen is belangrijk,
Onderzoek wijst uit dat kinderen die van jongs af aan zijn voorgelezen betere leerprestaties hebben op school. Ze zijn gemotiveerd om te leren lezen, ze zijn taalvaardiger en ze begrijpen teksten beter. Interactief blijkt bovendien een effectieve methode om taalachterstand te verminderen. Het is daarom van belang dat jonge kinderen regelmatig worden voorgelezen, De oudere kinderen kun je stimuleren door zelf te lezen, een stripboek, thema boeken etc. alles mag en kan zolang het kind maar geniet van het lezen!