"De vakantie is voorbij, de scholen zijn weer begonnen!

Kinderen hebben vaak veel te vertellen in de klas over hun belevenissen, onze kinderen mogen vaak een tekening maken in de klas over de vakantie, dit is niet voor niets, kinderen kunnen op papier vaak kwijt wat ze met woorden niet kunnen zeggen, maar hoe bekijk je zo’n tekening, zie jij alleen de kleurtjes en vormen of analyseer je de tekening en zie je de emotie? Kun je emotie eigenlijk wel zien in tekeningen? Zijn er andere boodschappen die een kind onbewust laat zien in hun tekeningen?"

Mogelijkheden van Kindertekeningen.

Om te beginnen is tekenen voor kinderen gewoon een fijne bezigheid, en dat is ook het allerbelangrijkste. Natuurlijk is het zo dat je niet altijd een kindertekening moet willen analyseren én dat hoeft ook helemaal niet! Maar soms wanneer een kind vastloopt en het onze hulp nodig heeft kan je via tekeningen meer informatie krijgen over wat het kind bezighoudt.

Is jouw kind al thuisgekomen met een mooie tekening over de vakantie of misschien van de eerste schoolweek?? Toen mijn zoon thuiskwam met een tekening betrapte ik mezelf erop dat ik eerst vluchtig keek en zei, ja leuk...Mijn zoon liep weg en zei boos, leuk!?

"mama heb je niet goed gekeken. Ik stopte met tafeldekken en liep naar hem toe, ik vroeg of ik tekening nóg een keer zou mogen zien, onzeker en met enige tegenzin kwam hij met de tekening bij mij. Al pratende over zijn tekening kwam ik erachter dat hij een lege stoel had getekend. Ook vielen mij de donkere kleuren op, bruin, zwart, grijs en een beetje blauw. Al gauw ging het gesprek over zijn vriendje die het jaar over moet doen en nu dus niet meer bij hem in de klas zit. Vandaar een lege stoel en de donkere kleuren omdat hij verdrietig, boos en teleurgesteld is. De felle blauwe kleur verklaarde hij als dat mama altijd zegt dat er voor alles een oplossing is als je maar goed kijkt. Blauw is de lucht zonder de zon mama, met zon is alles mooi zonder zon, bijna."

Wat was ik blij dat ik de tijd voor zijn tekening nam en uiteindelijk voor zijn gevoel. De volgende dag kwam hij opgewekt uit school, mama vandaag geen tekening want buiten schijnt de zon en vanmiddag gaan we samen buiten spelen.

Komt jouw kind thuis met een tekening dan is mijn advies, neem hier even de tijd voor. Laat de was even liggen. Leg je telefoon aan de kant en neem even de tijd. Wanneer je goed kijkt [en samen praat over de tekening]  kan dit weleens veel meer zijn dan slechts een tekening.

 

Kort een stukje geschiedenis;

Vanaf 1928 verzamelde Rhoda Kellog zo’n vijfhonderdduizend kindertekeningen uit de hele wereld, ze vond universele thema’s en kenmerken voor de ontwikkeling van de kindertekening, over de hele wereld ontwikkelen kinderen dus globaal op dezelfde manier, en deze ontwikkeling verloopt spontaan zonder invloed van buitenaf. Belangrijk; Tekenen moet net als spelen een middel zijn om zijn innerlijke wereld te duiden en concreet te maken.

Je kan stellen dat vanaf het moment dat Rhoda Kellog onderzoek had gedaan naar kindertekeningen we inzicht hebben gekregen in wat gemiddeld is bij kinderen en wat niet. Bij kindertekeningen kun je dus meer informatie verzamelen dan je op het eerste gezicht zou denken. Ieder kind tekent bewust/ onbewust wat ze nog niet onder woorden [kunnen] brengen.

Wat en hoe een kind tekent hangt ook af van de kennis, het vermogen en de interesse van het kind. Immers een kind van 8 heeft al veel meer kennis dan een kind van vier.

Kindertekeningen zijn een hulpmiddel bij communicatie, belangrijk is om te beseffen dat het gaat om de interpretatie van het kind die de tekening heeft gemaakt. Betrekken van het kind bij de uitleg van de tekening is dus heel belangrijk.

Vergeet niet dat wat al eerder benoemd, een kind tekent in de eerste plaats omdat het leuk is en een kind eenvoudigweg niet anders kan, een kind speelt van naturen, hoe dit zit??

Dat kunnen jullie lezen in mijn vervolg blog,

Voor nu geniet van jouw [creatieve] kind.

 

 

Om samen het praten over wat je kind meemaakt te bevorderen/ stimuleren heeft Chronika een paar mooie boeken in het assortiment, KLetsboeken

© 2015 - 2023 ChroniKa | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel