"Goedemorgen allemaal, afgelopen maandag hebben we het gehad over de mogelijheden vanuit het kind, kinderen denken divergent, meerdere oplossingen voor hetzelfde probleem, ze beschikken over een creativiteit in denkvermogen die wij vaak vergeten zijn, ze hebben een inzichteijk en onderzoekend denkvermogen. Hoe fijn zou het zijn als wij ouders tijdens de vakantie die de nodige vakantiestress met zich mee brengt een beetje meer denken in oplossingen in plaats van problemen, laten we een beetje meer creatief denken...daarmee kunnen we de stress naar beneden brengen en misschien zelfs wel voorkomen"

 

'Vakantie'

"In Nederland valt de vakantie in, de tweede groep [Nederland is verdeeld in 3 groepen] heeft nu ook vrij!! Gaan jullie thuis genieten van de vakantie of ga je naar een vakantieadres, doe je dit gespannen of ben je relaxt?"

Raak je lichtelijk gefrustreerd door het vooruitzicht van de drukte op de camping, het appartement zonder balkon, de warmte waar je naar uitzag maar misschien wel als hitte aanvoelt, neemt de spanning en frustratie toe bij het idee alleen al dat je weggaat, kortom vakantiestress….

Hoe zal dat dan zijn voor je kinderen??

Vakantie!! Wat zijn we eraan toe met z’n alle, even loskomen van de dagelijkse drukte. Geen klok even niets moeten, maar tegen het eind van de vakantie roepen we ook allemaal weer dat we toe zijn aan het vaste ritme van werk en school. En dat is heel begrijpelijk, uit de vaste structuur stappen willen we wel heel graag maar voor de meeste mensen valt dat tegelijk ook niet mee we eten anders hebben een ander slaap ritme gaan op vakantie ondernemen van alles en niets past feitelijk nog binnen de vaste structuur die we zo gewend zijn, we komen los van het voorspelbare patroon waar we zoveel behoeft aan hebben.

Rust regelmaat en reinheid, 3 ouderwetse woorden, wie is er niet groot mee geworden… overal ter wereld varen de kleinste onder ons er wel bij, elke jonge ouder hoort dat het voor de kleine belangrijk is om de drie r-en rust, regelmaat en reinheid vast te houden, en eerlijk is eerlijk daar doen ze het ook ’t best op. Ordening, rustmomenten en duidelijkheid biedt de mogelijkheid om prikkels te verwerken.

Op het moment dat deze duidelijkheid en structuur wegvallen zie je dat wij bij kinderen vaak probleemgedrag gaan ervaren, let wel we gaan probleemgedrag ervaren, het is gedrag wat ontstaat door het wegvallen van de structuur van de dagelijkse dingen, het kind kan van slag raken, ervaart bewust en onbewust stress.

Als je op vakantie gaat moet je ook inpakken, we ervaren dat vaak als stressvol, onze kinderen reageren daarop want zij willen gewoon hun tijd met jou doorbrengen.

Tips om toch rustig die koffers te kunnen inpakken;

 • Op de dagen dat je moet inpakken mag je best de tv een extra uurtje aan voor de kinderen, is een snack tussendoor helemaal geen probleem, bedenk dat het voor je kinderen ook lastig is, benoem dat gerust een keer en beloon ze voor het geduldig wachten.
 • Maak een vakantie lijstje en bewaar ze voor de volgende vakanties. Zet alles op papier of, nog handiger: in je telefoon. Meestal is er een basis aan spulletjes die je wil meenemen, als je een lijstje hebt voor deze vaste dingen scheelt dat veel stress. Bekijk ruim op tijd voor jullie weggaan of de bestemming aanpassingen vraagt voor je lijstje en pas je lijstje daar dan op aan. Hierdoor voorkom je de stress van ben ik niet iets vergeten.
 • Als je met een kindje op vakantie gaat die afhankelijk is van thuiszorg bekijk dan de mogelijkheden op de vakantiebestemming, bij op tijd regelen kan de zorg daar gewoon doorgaan
 • Denk aan een medicijnpaspoort, sommige medicijnen vallen onder de opium wet. Wat heb ik nodig? 
 • Informeer optijd bij de apotheek over de voorraad  medicijnen van jouw kind
 • Kan jouw kindje niet in een gewoon campingbedje? Bekijk dan andere opties.
 • Heb je een navigatiesysteem voer dan op tijd je route in maar print deze ook uit voor het geval dat! Een route kaart is ook geen overbodige luxe. Voorkom dat je door het uitvallen van je navigatiesysteem geen idee hebt waar je heen moet. Ook kan je alvast kijken of jullie langs tolwegen moeten en of daar alternatieven voor zijn en zo ja welke
 • Neem altijd genoeg water, iets te eten, iets te lezen of kleine speelgoedjes mee.Vergeet niet een tasje bij de hand te hebben met eventuele verschoningen, luiers, voedingen, doekjes etc. voor onderweg.
 • Probeer te snappen dat je man of vrouw dezelfde stress ervaart als jij en dat boos reageren, kribbig zijn of snauwen komt door de vakantiestress.
 • Laat het ideale plaatje los.
 • Hou er rekening mee dat er dingen tegen kunnen vallen op vakantie. De accommodatie kan tegen vallen of de omgeving, dus bekijk voor vertrek de mogelijkheden in de directe omgeving.
 • Zie dus de humor in van onverwachte situaties. Een keer verdwalen is niet erg, later zijn dat vaak de mooiste herinneringen.
 • Gun elkaar ook tijd alleen, de vakantie is voor beide ook het moment om los te komen van de stress van het afgelopen werkjaar. Ga een keer alleen hardlopen, boek lezen of stukje fietsen, neem idd geval ook even tijd voor jezelf en gud dat je partner ook.
 • Als je het ritme van je kinderen volgt kun je oprecht genieten, ze blijven in een ritme en zijn uitgerust….
 • Probeer zoveel mogelijk in de vakantie waar je ook bent, thuis of op een vakantieadres zoveel mogelijk de dagen voorspelbaar te houden door een vast patroon te hanteren. Probeer ook de dagelijkse dingen zoals douchen volgens vaste gewoonte te laten verlopen. Het geeft kinderen overzicht en veiligheid als de dagelijkse structuur die is weggevallen plaats maakt voor vervangende structuur het biedt je kind een bepaalde mate van zekerheid.
 • Gaan jullie ene dagje weg probeer dan zoveel als mogelijk met je kind te bekijken in folders of internet waar jullie heen gaan, verassingen zijn leuk maar veel kinderen worden hier onrustig en druk van. Maak overzichtelijk hoelang de dag ongeveer gaat duren, hoe laat gaan jullie erheen hoe laat denken jullie terug te gaan, eet je op de locatie of eet je weer “thuis”
 • Probeer naast alle leuke uitstapjes elke keer rustmomentjes in te bouwen dit heeft je kind nodig.
 • Ga je op vakantie en heeft je kind snel heimwee neem dan naast de knuffel ook eens een fotolijstje mee met foto van je huisdier die thuisblijft, het beste vriendje of vriendinnetje of iets of iemand anders wat dierbaar is voor je kind. Of denk aan een favoriet dekentje of kussentje.
 • De plek waar je verblijft netjes opgeruimd houden geeft ook overzicht, immers een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd wat bijdraagt aan een beter humeur.

Al deze structuren helpen kinderen vaak enorm maar wat we ook niet moeten vergeten is dat kinderen in de vakantie ook gewoon mogen spelen, niet alles hoeft een geregelde activiteit te zijn, kinderen ontwikkelen met gewoon spelen ook zelfsturende vaardigheden [ reguleren van gedrag en oplossen van problemen ] Deze zelfsturende vaardigheden [ executieve functies ] ontwikkelen kinderen juist op jonge leeftijd ze bevatten ook mentale processen die ons helpen bij de ontwikkeling van leren plannen, keuzes maken en schakelen van taken en het remmen [inhiberen] van gevoelens en gedachte

Spelend ontwikkelen en ontspannen kinderen ook. Een balans zoeken tussen structuur bieden, en zelf spelen is een ideale combi voor kinderen.

 

Wat zijn leuke activiteiten voor kinderen die 'gratis' zijn;

 

Belevings-pad in het bos

Naar het strand

Naar de Waddenzee/ krabbetjes vangen

Naar de speeltuin

Naar de kinderboerderij

Koekjes bakken

Knutselen

Een zwemplas

Bezoekje aan bijvoorbeeld een kaasboerderij

Hutten bouwen

Picknicken

Kamperen in de achtertuin

Samen koken

Fietstocht

Spelletjes doen

Schaapskooi

Bezoekerscentrum van natuurmonumenten

 

 

ChroniKa wenst jullie een erg fijne vakantie toe, ervaar je stress? Kijk dan naar mogelijkheden want die zijn er!

 

  Heb je op of aanmerkingen dan hoor ik ze graag!

 

 

 

 

© 2015 - 2023 ChroniKa | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel