"6 weken heb je geleefd in de vakantiesferen, geen wekker, rustig wakker worden, uurtje langer in de pyjama, rustig koffiedrinken alles op een laag pitje. Maar dan is het toch weer tijd om terug te keren naar de realiteit. Hier in het Noorden beginnen we vandaag weer"

Voorbij is de zomervakantie.

Na 6 weken wacht de zware taak voor ouders en kinderen om weer terug te keren naar de realiteit van wekkers- werk- school- sport- kinderfeestjes en wat nog niet meer! Na de eerste schooldag vragen de kinderen alweer wanneer het weer vakantie is. De wekker klinkt hard en onverbiddelijk en je staat enigszins verward weer naast je bed, wie moet naar school en hoe laat? Als je bijna klaar bent bedenk je je ineens dan je peuter van drie, vier is geworden in de vakantie en nu ook naar school moet, nog een tasje klaar maken! Het ritme weer oppakken, het valt allemaal niet mee!

Hier onder een aantal tips om het ritme weer op te pakken met elkaar;

 1. Kinderen vinden het fijn om te weten waar ze aan toe zijn, om ze te helpen overzicht te krijgen kun je samen een planning maken, denk bijvoorbeeld aan het maken van een planbord; Je helpt hiermee je kind maar krijgt zelf ook overzicht in de vaste planning van de week. Denk o.a aan de volgende punten; 

  - Wanneer heb ik gym

  - Wanneer moet ik overblijven

  - Op welke dag is welke juf/ meester

  - Zodra sport weer begint kun je die er ook bij plaatsen.

  - Wanneer ben ik bij de bso

 2. Om de ochtenden stress te voorkomen is het verstandig om de avonden alvast zoveel mogelijk voor te bereiden voor de volgende ochtend; kleding, sportkleding en broodtrommeltjes klaar leggen etc.
 3. Een goede planning draagt bij aan een rustigere start van de ochtend. Door je wekker iets    eerder te zetten geeft je dat de ruimte zelf op te starten zonder de drukte van kinderen om je heen.
 4. Als de schoolweek is begonnen is het handig om niet meteen veel andere drukte te plannen in de eerste week, de structuur van school oppakken kost jou en je kind tijd, neem dus naast de eerste verplichtingen voldoende rust!
 5. Probeer de eerste dag/ week iets meer tijd te nemen om je kind naar school te brengen, het is toch altijd even spannend zo net na de vakantie.

Als je kind extra zorg nodig heeft heb je naast deze punten ook te maken met extra veranderingen die misschien hebben plaatsgevonden in de vakantie, ga je direct naar de juf/ meester, of wacht je een paar dagen?

Het is verstandig om voor jezelf helder te hebben wat kan wachten en wat niet;

- nieuwe medicatie

- nieuwe ontwikkelingen van de gezondheid of gedrag

- nieuwe behandelaars

- nieuwe of extra therapie

Er kan in een vakantie van alles veranderen ten aanzien van de zorg van jouw kind.

Het kan handig zijn om een lijstje te maken met deze punten die je met een begeleidend briefje aan de leerkracht geeft met of zonder verzoek om op korte termijn een gesprek te hebben over jullie kind. Een briefje voorkomt dat je direct bij juf staat die meestal veel ouders om zich heen heeft staan, immers iedereen wil iets vertellen en jij wil juist wat privacy.

Hoe was jullie vakantie, is voor jou het goed dat de vakantie weer begint of had de vakantie nog wel langer mogen duren? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

 

 

© 2015 - 2023 ChroniKa | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel