Mijn hoofd vol drukte!

In ons dagelijkse leven gaat er geen dag voorbij dat we het gevoel hebben in een sneltrein te zitten. Opstaan, aankleden, kinderen klaarmaken voor school, ontbijten, bedden opmaken nog even de was aan zetten en dan racen op weg naar school en hup door naar je werk. Meestal kom je gehaast binnen, en wacht het werk al op je omdat je eigenlijk nooit het gewenste kwartiertje eerder bent om rustig op te startten op je werk. Je bent alleen maar druk, druk, druk…Tussen de middag prop je snel een boterham naar binnen, kinderen ophalen, wegbrengen, en weer ophalen, speelafspraakjes, nog snel naar de supermarkt, koken, sport, kinderen douchen en op bed als een speer door je huis opruimen want morgen, morgen heb je geen tijd…

Voor mij was het leven vaak ook zo, veel drukte en veel geren. Eind van de dag was ik op en blij dat ik op bed lag soms nog een uurtje tv of lezen maar vaak direct licht uit en opladen voor een nieuwe drukke dag.

De drukte van een gezin die kunnen we niet wegnemen maar goed voor jezelf zorgen zodat de druk je niet overbelast dát kan wel!

5 Tips;

  • Wees je bewust van een bezigheid, hier bedoel ik mee, concentreer je op een eenvoudige taak zoals het klaar maken van de lunch of het lopend of op de fiets naar je werk gaan. Blijf je richten op deze taak en zorg dat je niet afgeleid wordt, gebeurt dit wel dwing jezelf dan om je weer te focussen op de taak waar je mee bezig bent, net zolang tot je de bezigheid hebt afgerond.
  • Neem een beetje gas terug bij dat wat je doet, iets minder gehaast je taak uitvoeren, ervaar wat je doet met je lichaam, als je loopt voel dan dat je loopt, ontspan!
  • Voel je lijf, voel je armen, je benen, je ademhaling. Loop de trap eens een paar keer op en voel wat dit doet met je lichaam, je benen worden zwaar, je krijgt het warm, je hart klopt sneller en je ademhaling versnelt, voel wat er gebeurt met je lichaam als je stopt met trap lopen…je zal merken dat allesweer afneemt, je lichaam krijgt weer rust.
  • Nem rustig de tijd om samen met je kind [deren ] iets te drnken na school, richt je op die taak en laat je niet afleiden. 
  • Probeer elke dag een uurtje te wandelen zodat je lijf en geest kunnen ontladen.

Gebruik deze 5 punten eens een week, en bedenk dat wanneer je even echt de tijd neemt voor de kleine bezigheden dat je lijf en geest weer meer kan ontspannen.

Het werkt goed om op te schrijven hoe je je voelde voor en na het bewust bezig zijn van een bezigheid, het opschrijven geeft inzicht in je eigen gevoel. Je zal zien dan je langzaam meer rust zal ervaren. 

We kunnen eenvoudigweg niet zonder eenvoudige oefeningen, want deze simpele oefeningetjes zorgen ervoor dat we ons leven makkelijker aan kunnen ondanks de dagelijkse drukte.

 

 

“De beste dingen in het leven zijn altijd binnen handbereik; de adem in je neus het licht in je ogen, de bloemen aan je voeten, het karwei dat je zult aanpakken, het rechte pad dat vlak voor je ligt. Probeer niet naar de sterren te grijpen, maar vervul juist die gewone, normale taken die het leven je aanreikt. Ik verzeker je dat het dagelijks werk en het dagelijks brood het mooiste zijn dat het leven je te bieden heeft.”

~Robert Louise Stevenson

[ dichter en schrijver van ‘Schateiland’ en ‘Dr. Jeykyll and Mr. Hyde’]

 

 

 

 

 

© 2015 - 2023 ChroniKa | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel